top of page
Search
  • Writer's pictureBabis Michailidis

Εκδήλωση: “Άνθρωπος & Μέλλον 4.0: Ανιχνεύοντας την Καινοτομία στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”


Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το μέλλον της Ανθρωπότητας και του Ελληνισμού, ήταν τα θέματα της εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα HJ-39, “Olympios Zeus” Katerini, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στην Κατερίνη (Πνευματικό Κέντρο «Εκάβη») υπό την αιγίδα της AHEPA Hellas DISTRICT-25.Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, Πρόεδρος του Τμήματος HJ-39 Katerini “Olympios Zeus” και χαιρέτησε ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, πρώην Κυβερνήτης της AHEPA Hellas. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Λακασάς συγγραφέας και CEO της Olympia Electronics, με θέμα «Ο Άνθρωπος 4.0 στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» και ο Μπάμπης Μιχαηλίδης, Διευθυντής του AHEPA Forum Mellon 4.0, Ιδρυτής και αρθρογράφος του Poetic-Intelligence-for-Leaders Blog, με θέμα: «Υπερασπίζοντας τον Ελληνισμό μέσω της Καινοτομίας».


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε ο Έπαινος Αριστείας του Τμήματος στον Γεώργιο Παπαζήση, ψυχίατρο καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντή του ΔΠΜΣ «Εμβόλια και Λοιμώδη Νοσήματα» και Πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημονικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.


Παίρνοντας τον λόγο ο Μπάμπης Μιχαηλίδης, παρουσίασε το «AHEPA Forum Mellon 4.0: Ετοιμάσου για το Αύριο», τη νέα πλατφόρμα της AHEPA Hellas D-25, η οποία θα λειτουργήσει ως γέφυρα γνώσης και ενημέρωσης του Ελληνισμού για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.


Το AHEPA Forum Mellon 4.0 είναι η απάντηση της AHEPA που ίδρυσε αυτόν τον βραχίονα για προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για το αύριο. «Εμείς υπάρχουμε για να ενδυναμώσουμε τους Έλληνες πολίτες και την ομογένεια και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον βιώσιμο χωρίς αποκλεισμούς με ευημερία για όλους, μέσω της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της φιλανθρωπίας» ανέφερε ο Μπάμπης Μιχαηλίδης.


Οι βασικοί πυλώνες δράσης του AHEPA Forum Mellon 4.0 είναι:


  • η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις παγκόσμιες προκλήσεις

  • η προώθηση της αειφόρου και συμπεριληπτικής ανάπτυξης

  • η καλλιέργεια της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητα

  • Η ενδυνάμωση του Ελληνικού λαού

  • Η προώθηση της Πολιτιστικής Διπλωματίας


To «AHEPA Forum Mellon 4.0 – Ετοιμάσου για το Αύριο» σχεδιάζει τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, τη δημιουργία Blog, προγράμματα προσωπικού Mentoring και φιλοξενία συνεντεύξεων με ειδικούς του χώρου. Ο νέος θεσμός θα δομηθεί με βάση τους δέκα βασικούς τομείς της  ελληνικής οικονομίας επιχειρώντας να περιγράψει το μέλλον τους. Παράλληλα, θα αναπτύξει Learning Hub Networks σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα με την υποστήριξη χορηγών.


Κατόπιν, ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του: «Υπερασπίζοντας τον Ελληνισμό μέσω της Καινοτομίας».


Όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα επιφέρει η εκθετική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η κοινωνική ανισότητα που θα προκληθεί με τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση της γνώσης εις βάρος των πολλών, τονίζοντας ότι ο σκοπός της καινοτομίας είναι να δίνει αξία στη ζωή και λύσεις στα προβλήματα, και αυτό απαιτεί έρευνα και ανάπτυξη.


Αν και βρισκόμαστε στη 42η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες στον δείκτη καινοτομίας, και στην 1η θέση σε ποσοστό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην κατάταξη (118η) σε σχέση με διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. «Σχεδόν το 60% των πτυχίων είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούμε για αυτό το ζήτημα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά και οι νέοι» επεσήμανε.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν διά ζώσης με αμείωτο ενδιαφέρον 120 άτομα. Παράλληλα έγινε και διαδικτυακή μετάδοσή της μέσω live streaming στη σελίδα της AHEPA Hellas στο Facebook: facebook.com/ahepa.hellas.


Η απήχηση της online εκδήλωσης ήταν πάρα πολύ υψηλή, ξεπερνώντας τα 150.000 άτομα, και 24.000 άτομα αλληλεπίδρασαν με το περιεχόμενό της με likes, clicks και clicks to play.


2 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page