top of page
Creative process

Ο Ρόλος της Ποίησης στην Ανάπτυξη Ηγετικών Ικανοτήτων

Αναδεικνύουμε το πώς η ερμηνεία ποιημάτων εμπνέει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ενσυναίσθηση και προκαλεί αντισυμβατική σκέψη, στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.

Αρχική: Welcome
Search

«Che fece .... il gran rifiuto»

Ένα εκπληκτικό ποίημα το οποίο με λιτό και περιεκτικό τρόπο περιγράφει τα αποτελέσματα μιας δύσκολης απόφασης.

Σεμινάριο: "Δημιουργική Σκέψη και Αμφιδέξια Νοοτροπία: Τα Κλειδιά της Επαγγελματικής Επιτυχίας"

Η δημιουργική σκέψη και η αμφιδέξια νοοτροπία αποτελούν δύο σημαντικές επιδεξιότητες που μπορούν να οδηγήσουν στην επαγγελματική επιτυχία.

Βιωματικό Εργαστήριο: «Εννοιολογική Μεταφορά: Αναβαθμίζοντας τις ηγετικές δεξιότητες μέσω της Ποίησης»

Η ποίηση και η "μεταφορική απεικόνιση" επιτρέπουν στους ηγέτες να αντιλαμβάνονται οικείες καταστάσεις με νέους τρόπους και προοπτικές.

Ξενάγηση στο νέο μόνιμο σπίτι για το Αρχείο Καβάφη, εκεί που στεγάζει πλέον τη βιβλιοθήκη του και προσωπικά αντικείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή

Το Αρχείο Καβάφη «έπιασε» σπίτι, είναι στην Πλάκα και στεγάζει 2.000 και πλέον τεκμήρια, τη βιβλιοθήκη και τα προσωπικά αντικείμενά του.

1
2
Αρχική: Blog2

Προγράμματα

Η Θεματολογία των Προγραμμάτων μπορεί να υλοποιηθεί σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης, όπως σεμινάρια, βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια, ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, κλπ.

Π1: "Εννοιολογική Μεταφορά": Αναβαθμίζοντας τις Ηγετικές δεξιότητες μέσω της Ποίησης

Η ικανότητα στρατηγικής και δημιουργικής σκέψης είναι ζωτικής σημασίας για τους ηγέτες στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένας αντισυμβατικός αλλά ισχυρός τρόπος για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι η ενασχόληση με την Ποίηση και την «εννοιολογική μεταφορά». Το βιωματικό εργαστήριο αυτό, στοχεύει στην αξιοποίηση της δύναμης της μεταφορικής γλώσσας για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, της παράδοξης και αμφιδέξιας ηγετικής σκέψης, των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων και των δεξιοτήτων διαχείρισης αλλαγών.

conceptual-metaphor

Π2: Αυθεντική Ηγεσία (Authentic Leadership): Διαχρονικά Μαθήματα από την "Ιθάκη" του Καβάφη

Η σημασία της Αυθεντικής Ηγεσίας συναντά την ποιητική αναφορά του Κωνσταντίνου Καβάφη στην «Ιθάκη». Σε αυτό το σεμινάριο, αναδεικνύονται οι διαστάσεις της αληθινής ηγεσίας, ο ρόλος της εμπνευσμένης καθοδήγησης και η διαδρομή προς τον στόχο, όπως αυτό φαντάζεται στην Ιθάκη του Καβάφη.

authentic-leadership-ithaka-cavafy

Π3: Η Ηγεσία είναι Έμπνευση (Inspirational Leadership): Μαθήματα από το ποίημα "Το Πιόνι" του Καβάφη

Ο Καβάφης στο ποίημα «Το Πιόνι», παίρνοντας έμπνευση από το σκάκι, το αγαπημένο του παιχνίδι, παρουσιάζει με έναν έμμεσο τρόπο ένα πρότυπο συμπεριφοράς. Ο ποιητής προβάλλει και εξυμνεί την αυταπάρνηση που δείχνει το Πιόνι, όχι για να πάρει το ίδιο κάποιο όφελος αλλά για να προσφέρει στον στρατό του το πλεονέκτημα ενός ισχυρότερου παίκτη, μια πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά (φιλαρχία και φιλοπρωτία).

Chess

Π4: Τολμηρή Ηγεσία (Courageous Leadership): Μαθήματα Θάρρους και Ευθύνης από τις "Θερμοπύλες" του Καβάφη

Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με τίτλους, κύρος και επιβολή της εξουσίας. Ηγέτης είναι οποιοσδήποτε αναλαμβάνει την ευθύνη να αναγνωρίσει τις προοπτικές των ανθρώπων και των ιδεών, και έχει το θάρρος να βοηθήσει αυτές τις προοπτικές να εξελιχθούν.


Πώς διαμορφώνουμε γενναίους και τολμηρούς ηγέτες, και πώς ενσωματώνουμε την αξία του θάρρους στην κουλτούρα κάθε οργανισμού;

leonidas-300-thermopylae-cavafy

Π5: Κατανόηση των Νοητικών Μοντέλων: Πώς οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν τις προοπτικές μας - Μαθήματα από το ποίημα "Τείχη" του Καβάφη

Μ’ ένα εξαιρετικά παραστατικό συμβολισμό, ο Καβάφης παρουσιάζει τους περιορισμούς που τίθενται στη ζωή μας ως τείχη, καθιστώντας έτσι πιο έντονη την εικόνα του εγκλωβισμού. Τα τείχη που φυλακίζουν τον ποιητή είναι οι διάφοροι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ανθρώπους και ενδέχεται να είναι είτε κοινωνικοί περιορισμοί είτε θρησκευτικοί είτε ακόμη και οικονομικοί. Οι άνθρωποι δεν τελικά δεν είναι ελεύθεροι όσο πιστεύουν εφόσον κάθε τους πράξη ρυθμίζεται από κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτισμικές πεποιθήσεις.

Walls-cavafy

Π6: Στρατηγική Πρόβλεψη (Strategic Foresight) - Μαθήματα από το ποίημα "Σοφοί δε Προσιόντων" του Καβάφη

Η σκέψη πως οι σοφοί είναι σε θέση να αντιληφθούν νωρίτερα απ’ τους άλλους ανθρώπους τις επερχόμενες αλλαγές, βρίσκει σύμφωνο τον ποιητή, που παρουσιάζει εμφατικά την ιδέα αυτή προσδίδοντάς της την αναγκαία δραματικότητα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η εντύπωσή της στη μνήμη και την αντίληψη του αναγνώστη. Τη στιγμή που οι πολίτες δεν «ακούν» και δεν αντιλαμβάνονται καμία απ’ τις ενδείξεις της επερχόμενης αλλαγής· τη στιγμή που οι πολίτες διαμορφώνουν τα προγράμματά τους και κάμουν τα σχέδιά τους με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, οι σοφοί έχουν ήδη αντιληφθεί και κατανοήσει την αναπότρεπτη ανατροπή που έρχεται.

strategic-foresight

Π7: Μετασχηματιστική Ηγεσία (Transformational Leadership): Μαθήματα από το ποίημα "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον" του Καβάφη

Το «Ἀπολείπειν ὁ Θεός Ἀντώνιον» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αναφέρεται στη μεγάλη αξία που έχει η διατήρηση της αξιοπρέπειας μπροστά στην απώλεια. Ο Καβάφης παρουσιάζει τον Αντώνιο τη στιγμή που ακούει τον αόρατο θίασο να απομακρύνεται από την πόλη και συνειδητοποιεί ότι ο προστάτης θεός του τον εγκαταλείπει. Η κρίσιμη εκείνη στιγμή που ο Αντώνιος αντιλαμβάνεται ότι η ήττα του είναι δεδομένη και ότι όλα όσα απέκτησε στη ζωή του και όλα όσα σχεδίαζε για το μέλλον του, φτάνουν στο τέλος τους, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο Αντώνιος θα πρέπει να σεβαστεί τον εαυτό του και να μη φανεί λιπόψυχος. Αν ο Αντώνιος αρχίσει να παρακαλάει για τη ζωή του και αρχίσει να κλαίει, όπως θα έκανε ένας δειλός άνθρωπος, αυτό θα σήμαινε ότι πέρα από τις κτήσεις του και τα αξιώματά του, θα έχανε και κάτι πολύ πιο σημαντικό, θα έχανε την αξιοπρέπειά του. Έστω κι αν μέσα μας νιώθουμε την ένταση του πόνου, θα πρέπει να μην λυγίσουμε μπροστά στην καταστροφή, θα πρέπει με κάθε τρόπο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την απώλεια, ως ένα "κόμβο μετασχηματισμού".

Learn-how-to-Unlearn_edited_edited.jpg

Π8: Εξελικτική Ηγεσία (Evolutionary Leadership): Μαθήματα από την "Οδύσσεια" του Καζαντζάκη

Σε αντίθεση με την άκαμπτη και μηχανιστική αντίληψη των οργανισμών ως προβλέψιμων μηχανών, οι σύγχρονοι στοχαστές της στρατηγικής διοίκησης, τους αντιμετωπίζουν ως πολύπλοκες, συνεχώς εξελισσόμενες, «ζώσες οντότητες». Συνεπώς, για να είμαστε αποτελεσματικοί στους οργανισμούς μας, πρέπει να αντικαταστήσουμε τη γραμμική σκέψη για το πώς λειτουργούν οι οργανισμοί, με μη γραμμικές – βιολογικές προσεγγίσεις – εφαρμόζοντας τις αρχές της δυναμικής του «οργανικού» συστήματος. Ένα τέτοιο σύστημα πεθαίνει όταν χάνει την ικανότητά του να ανανεώνεται.

evolution-leadership
Αρχική: Services
Αρχική: Pro Gallery
bottom of page